neděle 17. června 2012

4 mýty o pitném režimu

Všichni víme, že pitný režim je důležitý... ale i o něm koluje spoustu mýtů, pár příkladů máte zde:

1) Když méně piji, budu se méně potit
Mýtus ovlivňuje zejména ženy, které si neuvědomí, že pocení je regulace teploty těla a není-li možné, dojde k přehřátí organizmu (tzv. úpal).

2) Každý nápoj dodá nezbytné tekutiny
Ne všechny nápoje jsou k úhradě tekutin vhodné. Nápoje obsahující kofein a jemu podobné látky způsobují odvodnění. Do této skupiny nápojů patří káva s kofeinem, silné kakao, silný ruský čaj, colové nápoje. Jejich požitím rozhodně potřebné tekutiny v dostatečné míře nenahradíme.
Další nevhodnou skupinou jsou slazené nápoje (zvyšují příjem energie a nezaženou žízeň). Pochopitelně stejně nevhodné jsou alkoholické nápoje, zejména koncentrované, které mají mimo jiné značný energetický obsah, nezaženou žízeň a navíc poškozují při častější nebo dlouhodobé konzumaci játra a mozek.
Doporučujeme proto střídat různé druhy nápojů - bylinkové čaje, přírodní ovocné šťávy, minerálky, případně nízkostupňové pivo - a hlavně prostou a nenahraditelnou vodu. Vždy je nutné pít průběžně během celého dne, a ne nárazově (například v práci nepít nic a po příchodu z práce vypít naráz větší objem tekutin).

3) Pít je třeba až po jídle, jinak budeme špatně trávit
To není správně, strava potřebuje rozmělnění do řidší kašovité konzistence, protože tak je lépe stravitelná.

4) K jídlu a pití stačí jen káva
Další populární mýtus, ale káva, i další jiné nápoje s kofeinem , které odvodňují, jsou jistě nevhodnou formou úhrady potřebné tekutiny.
Pokud se sčítá nízký obsah tekutiny v konzumovaném jídle s nízkým, nulovým či dokonce minusovým příjmem tekutin ve formě nápoje k jídlu či těsně po jídle, může se při opakované a dlouhodobé nedostatečné konzumaci tekutin projevit zažívacími problémy. Nejčastěji se strava v žaludku nedostatečně promísí s trávicími enzymy a nedostatečně naředí - zejména v situaci, kdy jsme jí také rychle "zhltli" a nedostatečně rozkousali…
.
Zjednodušený a hrubý výpočet kolik minimálně vypít, můžete zkusit podle tohoto vzoce :
Váha v kg x 0,035 = Vaše denní potřeba tekutin v litrech
Za každých 10 kg nadváhy si připočtěte 0,25 litru.
Za jeden šálek kávy si připočtěte 0,3 litru.


Publikováno 14.3.2012

Žádné komentáře :

Okomentovat