neděle 17. června 2012

8 potravin, které pomůžou zklidnit podrážděný žaludek


Banány
Lahodné žluté plody jsou snadno stravitelné a nedráždí žaludek. Pektin, který je v banánech hojně obsažen, pomáhá přirozenému pohybu střev a zklidňuje podrážděný žaludek.
Banány, které jsou rovněž bohatým zdrojem draslíku, jsou i velmi vhodnou potravou při průjmech. Pozitivní účinky při žaludeční nevolnosti však mají jen zralé žluté banány, zelené jsou naopak při potížích se žaludkem nevhodné, protože jsou hůře stravitelné a způsobují plynatost.

Papája
Dalším tropickým ovocem, které pomáhá při zažívacích obtížích, je papája. Její konzumace podporuje zažívání, upravuje poruchy trávení a také pomáhá při zácpě. Tyto schopnosti má sladký plod díky enzymům papain a chymopapain, které pomáhají rozkládat bílkoviny a uklidňovat podrážděný žaludek tím, že vytvářejí zdravé kyselé prostředí. I když v našich zeměpisných délkách není toto ovoce samozřejmostí, můžeme si jeho prospěšné vlastnosti dopřát ve formě tablet s výtažkem z papáji.

Bílá rýže
Když je vám špatně od žaludku, držte se pokrmů s nevýraznou a mdlou chutí, jako jsou třeba suché pečivo nebo bílá rýže. Tyto potraviny nedráždí citlivý zažívací systém a pomáhají při průjmu, protože absorbují tekutiny a dodávají stolici objem.

Brambory
Suché vařené brambory jsou velmi vhodnou potravou při žaludeční nevolnosti, protože neutralizují žaludeční kyselinu a jsou lehce stravitelné. Podle některých studií obsahují brambory také přírodní sedativa, která zklidňují žaludek.Vařené brambory jsou nejstravitelnější v podobě pyré, někteří odborníci však při žaludečních potížích doporučují i syrovou bramborovou šťávu, která je bohatá na zásadité látky a pomáhá tak při překyselení žaludku.

Zázvor
Blahodárné vlastnosti zázvoru, které znali už naši předkové, potvrzují i nejnovější studie. Zázvor funguje jako lék proti nevolnosti a zlepšuje celkové zažívání. Pokud se rozhodnete léčit zázvorem, neměli byste překročit doporučovaný denní limit, který je čtyři gramy.Zázvor podporuje trávení, je proto vhodný, pokud se přejíte. Pomáhá také proti kinetóze a při ranních nevolnostech v těhotenství.

Jablka
Stejně jako banány i jablka jsou skvělým zdrojem pektinu, který pomáhá při zažívacích obtížích a průjmu. Jablko můžete najemno nastrouhat a po celý den po troškách ujídat, nebo vyzkoušejte účinný recept našich babiček, který je ideální hlavně pro podrážděné dětské žaludky.Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte. Vařená jablka jsou totiž mnohem lépe stravitelná a navíc dětem chutnají.

Bylinný čaj
Už samotný šálek teplého čaje má uklidňující schopnosti, ale při zažívacích problémech jsou nejúčinnější čaje z heřmánku, máty a fenyklu.Nápoje připravené z těchto bylinek pomáhají při žaludeční nevolnosti, zlepšují trávení a navíc doplňují tekutiny ztracené při zvracení a průjmu. Nedávná studie ukázala, že máta může ve střevech fungovat podobně jako analgetikum proti bolesti.

Jogurt
Při podrážděném žaludku se většina mléčných výrobků vůbec nedoporučuje, výjimkou je jen neochucený bílý jogurt, který dokáže podrážděný žaludek zase zklidnit.Při trávicích obtížích však pomůže jen jogurt s obsahem živých kultur. Tyto kultury totiž zvyšují množství prospěšných bakterií ve střevech, pomáhají zažívání a snižují nepříjemný pocit plnosti a nafouknutí.
 
 
Publikováno  17.4.2012


1 Sporty M. Sporty M. | Web | 17. dubna 2012 v 9:33 | Reagovat
tak jsem moc ráda, že využiješ :) já také děkuji za tipy ;)
2 Ája Ája | Web | 17. dubna 2012 v 11:52 | Reagovat
Děkuju :)
Tento článek tu měl být včera, bylo mi špatně :D Ale jak tak čtu, i tak jsem ho zklidnila správnými potravinami.

6 komentářů :

  1. Hello, i think that i saw you visited my web site thus i
    came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my website!
    I suppose its ok to use a few of your ideas!!

    Feel free to surf to my web blog - adult baseball bats

    OdpovědětVymazat
  2. It's in fact very complicated in this full of activity life to listen news on Television, so I just use web for that purpose, and obtain the latest information.

    My web page :: fred starring in marvin marvin

    OdpovědětVymazat
  3. I read this paragraph completely on the topic of the resemblance of most recent and previous technologies,
    it's remarkable article.

    my webpage; garbage disposal maintenance

    OdpovědětVymazat
  4. Hi, the whole thing is going nicely here and ofcourse every
    one is sharing facts, that's in fact good, keep up writing.

    Have a look at my weblog :: display your baseball bat collection

    OdpovědětVymazat
  5. I'm now not positive the place you're getting your information, but great topic.
    I must spend some time studying much more or working
    out more. Thank you for magnificent info I used to be in search of
    this information for my mission.

    Visit my web site; snoring and sleep apnea

    OdpovědětVymazat
  6. Banány a zázvorový čaj mi také pomáhají zmírnit zažívací potíže. Jeden čas mi bylo snad každý den tak nějak těžko, tak už jsem začínala hledat nějakou větší pomoc a našla jsem si probiotický sirup , který obsahuje vlákninu z čekanky a od té doby, co ho piju, tak musím zaťukat, mám konečně klidné zažívání :-) .

    OdpovědětVymazat