neděle 17. června 2012

8 tipů jak se správně vážit

1. Važte se ráno
Vždy je lepší se vážit ráno a nalačno - nemáme v sobě právě snědenou housku nebo vypitý půl litr čaje.,

2. Nevažte se každý den
Za jeden den se stejně nedozvíte nic zásadního. Váha v průběhu dne výrazně kolísá a je závislá na mnoha faktorech. Pokud navíc dostanete ne příliš povzbuzující odpověď na svou nekompromisní otázku "Zhubla jsem už konečně?", může to mít neblahý vliv na vaše další hubnutí. Upadání do deprese způsobuje stres, který vašemu tělu při hubnutí rozhodně nepomůže, a motivační efekt je nulový. Ideální je vážit se jednou týdně.

3. V čem se vážit
Zásadní otázkou je, v čem se vážit. Ideálně, když se naučíte stoupat na váhu ráno nalačno, takže bez ošacení. Pokud máte ve zvyku mít něco na sobě, snažte se dodržet pravidlo, mít zhruba stejné množství oblečení (například spodní prádlo). V džínech můžete mít o kilogram víc než bez nich.

4. Stůjte na váze rovně
Proč? Když se na váhu postavíte, je třeba držet vzpřímený postoj a rozložit váhu na celá chodila. Při čtení cifry se nepředklánějte. Někdo by s tímhle mohl mít problém. Je lepší zavolat si někoho poblíž o pomoc. Budete se divit, ale tenhle předklon vám může přidat opět až kilogram navíc.

5. Váha by měla být pořád na stejném místě
Je důležité mít vážící nástroj stále na stejném místě. I nerovnosti na podlaze mohou způsobit výkyvy v měření. Standardní nášlapná váha by neměla být v koupelně. Vůbec jí nedělá dobře vlhkost, teplý vzduch (neměla by být blízko topení nebo v oblasti, kde dochází k velkému proudění vzduchu). Já osobně jí mám např. v předsíni na dlaždičkách, nedoporučuje se mít váhu na koberci nebo linu - váha opět může zkreslovat.

6. Nespoléhejte jen na váhu - měřte se
Po zvážení se určitě nezapomeňte změřit! I když se ručička (číselník) váhy nehne nebo jde nahoru, neznamená to, že jste tělo nezbavili nějakého tuku. Nabrali jste možná pouze svalovou hmotu. V kombinaci obou zjistíte nejpřesnější údaje o tom, jak se statečně držíte.

7. Važte se stále na stejné váze
Přesto, že by to tak být nemělo, každá váha váží jinak. Důležité je také to, vážit se i na stejné váze. Rozhodující totiž není ani tak vlastní váha, jako spíš její úbytek. Ten bude stejný, ať už Vaše váha ukazuje přesně nebo se o pár kilo liší od skutečnosti.

8. Nevažte se po "akci"
Pokud pijete večer alkohol tak se ráno nevažte, protože opravdu alkohol dehydratuje. Budete vážit méně než máte...
 
 
Publikováno 20.2.2012

Žádné komentáře :

Okomentovat