sobota 16. června 2012

Jak zrychlit metabolismus?

1) Vydatně snídat!
Proč? Protože metabolismus se během noci vždy zpomalí. Po probuzení zůstává stále zpomalený - dokud se nenajíte nebo si nezacvičíte. Jednodušší variantou je dát si pořádnou snídani.

2) Jíst pravidelně, např. každé 3 hodiny!
Proč? Protože pokud nedodáte novou energii do organismu déle než 3 - 4 hodiny, organismus to chápe jako možný "nouzový stav" a zpomalí metabolismus, aby se v nouzi zbytečně neplýtvalo energií.

3) Cvičte, choďte - hýbejte se!
Proč? I sebemenší fyzická aktivita - např. vyjít 2 patra v budově po schodech nebo udělat 2 až 3 cviky na paže - zrychlí krevní a tělesné funkce a tím i metabolismus.

4) Nabírejte svalovou hmotu!
Proč? Každý kg svalovů spotřebuje 80kcal denně - a to i když svaly nenamáháte.

5) Pijte více mléka!
Proč? Mléčné výrobky podporují schopnost organismu spalovat tuk. Vápník v nich obsažený - kupodivu je ho víc v nízkotučných variantách - zkrátka nedovolí tukovým buňkám dělat si přemrštěné zásoby.

6) Stop stresu!
Proč? Pokud jste ve stresu, metabolismus šlápne na brzdu, protože hormon stresu kortizol vykolejí celý metabolický proces. Hladinu stresového hormonu snížíte, když si dáte relaxační čtvrthodinku. Ta úplně postačí k tomu, aby se metabolismus zase rozběhl.

7) Spěte!
Proč? Pokud tělu dopřejete méně než pět hodin spánku, produkuje víc inzulinu, který podporuje ukládání tuku. Nedostatek spánku navíc způsobuje nárůst hladiny hormonů regulujících chuť. Kdo méně spí, má zkrátka větší hlad. Navíc vám bude chybět energie, takže nebudete schopni metabolizovat to, co sníte, a tělo si to pěkně uloží do tukových zásob.

2 komentáře :

  1. poslední bod mi stále dělá problém!

    OdpovědětVymazat
  2. S tím spánkem se to nemusí přehánět. Naopak v některých dnech, kdy musím vstávat brzo, tak je výhoda, že se metabolismus rozjede na plné obrátky už od ranních hodin.

    OdpovědětVymazat