neděle 17. června 2012

Pepř

Pepř je nejpoužívanějším kořením naší kuchyně. Působí jako afrodisiakum a ve správném množství příznivě ovlivňuje metabolismus. Používá se hlavně k dochucení slaných pokrmů, ale zeleným pepřem si můžete zkusit okořenit třeba i jahodu.

Pepř jsou bobule divoce rostoucí rostliny, která dorůstá délky až 9 m. Tato rostlina se nazývá pepřovník a plné zralosti dosáhne až po osmi letech. Pak ovšem plodí bobule po dobu 20 let. Pepřovník černý se pěstuje především v Indii, Indonésii, Malajsii a Brazílii.
http://nd03.jxs.cz/015/793/8516edbc07_84866147_o2.jpg  

Pepř a jeho druhy
Pepř se sklízí v různých stupních zralosti a podle toho se rozlišuje na bílý, zelený a černý. Černý pepř je ještě nezralý, kdežto bílý je zralý zcela úplně. V Jižní Americe roste také pepř červený, který má chuť mírně nasládlou a méně ostrou.

Pepř a léčivé účinky
  • podporuje látkovou výměnu a trávení
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • pomáhá proti nadýmání
  • stimuluje srdeční činnost
  • působí močopudně
  • příznivě ovlivňuje metabolismus
  • snižuje menstruační bolesti
  • působí jako afrodisiakum

Publikováno 27.4.2012

Žádné komentáře :

Okomentovat