Pórek, který má oficiální název pór, je velmi stará
zelenina, která pochází z Přední Asie a její léčebné účinky oceňovali
již staří Řekové a Římani. Obsahuje éterické oleje, které mu dodávají
charakteristické aroma, ostrou chuť, ne však tak moc jako má cibule.
Dělí se na zimní odrůdy, které se častěji pěstují u nás, jsou velmi
trvanlivé, mrazu odolné a letní, jež jsou zase vhodné pro
přímouspotřebu.
Je bohatý na vitaminy, hlavně vitamin C, E a B, dále obsahuje
karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo. V zelené části má až
dvojnásobek vitaminů než v bílé, proto se zelených listů nezbavujeme,
ale konzumujeme je také. Má diuretické vlastnosti, proto pomáhá
revmatikům a při onemocnění dnou. Zabíjí bakterie a kvasinky ve střevech
a žaludku, pomáhá při nadýmání, zácpě a střevních kolikách. Fosfor
povzbuzuje činnost mozku a snižuje hladinu cholesterolu. Účinně působí
proti změnách cév způsobeným stářím. Je to výborný preventivní
prostředek při chorobách žil, působí proti krevním sraženinám. Obsahuje
také mangan a selen, který podporuje imunitní systém.
Účinky na organismus:
- je vhodný pro revmatiky
- povzbuzuje mozkovou činnost
- posiluje srdeční činnost
- čistí žaludek a střeva od bakterií
- snižuje cholesterol a krevní tuky
- pomáhá při zácpě
- podporuje tvorbu vazivových tkání
- podporuje prokrvování
- je vhodný pro revmatiky
- povzbuzuje mozkovou činnost
- posiluje srdeční činnost
- čistí žaludek a střeva od bakterií
- snižuje cholesterol a krevní tuky
- pomáhá při zácpě
- podporuje tvorbu vazivových tkání
- podporuje prokrvování
Publikováno 21.3.2012
no,jak to tak čtu,tak škoda,že pórek nejim,nechutná mi
vlastně nejím skoro nic ze zeleniny,co je zelené -až na okurky..


oceňuju tento tvůj článek, spoustu informací jsem vůbec nevěděla :) Nespřátelila by jsi?
A dochucuješ to něčím? Mě to přišlo hrozně bez chuti :)
Pórek M-I-L-U-J-U!!! Škoda jen, že je takovem dost jako...
Žádné komentáře :
Okomentovat