neděle 17. června 2012

Potraviny které nadýmají

Fazole
Tahle luštěnina obsahuje oligosacharidy, což je druh cukru, který naše tělo nedokáže strávit. Jakmile se oligosacharidy dostanou do tlustého střeva, bakterie je začnou rozkládat a vedlejším produktem je plyn, který si ve střevech tvoří. Sice vás skvěle zasytí, ale připravte se na značnou plynatost.
Mléčné výrobky
Nadýmání, které následuje po konzumaci mléčných výrobků, je většinou projevem intolerance nebo alergie na laktózu. Ta může mít různé stupně závažností, od mírné až po velmi závažnou. Nicméně nadýmání je přítomno u všech stupňů. V tomto případě u nutné omezit nejen konzumaci mléka, sýrů a jogurtů, ale například i zmrzliny. Minimalizací zkonzumovaného množství těchto problematických potravin byste měli dosáhnout zlepšení stavu.

Jablka a hrušky
Tyto druhy ovoce obsahují zhruba čtyři gramy vlákniny v jednom kousku. Pokud máte problémy se zácpou, právě jablka a hrušky vám mohou pomoci a být skvělou alternativou potravinových doplňků, které koupíte v lékárně. Bohužel jejich vedlejším účinkem je značně nadýmavý efekt. Nemusíte se jich však proto zříkat. Stačí, když si dáte čtvrtku či půlku tohoto ovoce společně s dalším jídlem a nadýmající efekt bude menší.
Brokolice, květák
Jsou sice zdravé a nacpané vitamíny, ale řada lidí nesnáší jejich typické aroma. Dalším nepříjemným efektem brokolice a květáku je jejich výrazně nadýmavý efekt. Jde o důsledek rafinózy. To je další druh nestravitelného cukru, který v tlustém střevě kvasí s bakteriemi, produkujícími plyn. Špatnou zprávou pro milovníky brokolice a květáku je to, že s nadýmáním nelze bohužel nic udělat. Můžete jej zmírnit tím, že budete tuto zeleninu pojídat společně s dalším jídlem, ale zcela zamezit nadýmajícímu efektu zamezit nemůžete.

Tučná jídla
Podle údajů Mayo Clinic tuky zpomalují trávení a potraviny mají tak více času na to, aby mohly ve střevech kvasit. To s sebou samozřejmě nese tvorbu dalších plynů.

Žvýkačka a tvrdé bonbóny
Při žvýkání žvýkaček nebo cucání tvrdých bonbónů, polykáte současně mnohem víc vzduchu. Výsledkem je pocit nadmutého břicha.
Colové nápoje
Bublinkové nápoje obsahují oxid uhličitý, který se v trávicím systému mění na plyn.

Které potraviny Vás nejvíce nadýmají?
 
 
Publikováno 11.4.2012 
 
 
1 Sporty M. Sporty M. | Web | 11. dubna 2012 v 10:18 | Reagovat
já s tím naštěstí moc problémů nemívám :) trošku u luštěnin, ale u ostatním výrobků je to v pohodě :)
2 Ený Ený | Web | 11. dubna 2012 v 16:58 | Reagovat
doufám,že tohle byl poslední začátek:)
a s tímhle problém fakt nemám.. naštěstí:D=)
 

Žádné komentáře :

Okomentovat